Ongevraagd advies over het bestrijden van eenzaamheid 

De Participatieraad heeft op 3 september een ongevraagd advies uitgebracht over eenzaamheid in onze gemeente.  Eenzaamheid onder Haarlemse inwoners is voor de Participatieraad een belangrijk aandachtspunt, omdat gevoelens van eenzaamheid grote impact hebben op het welzijn en de gezondheid van inwoners. 

We wilden een beeld te krijgen van de omvang van het probleem en zicht krijgen op de effectiviteit van beleid om inwoners die lijden aan eenzaamheid te helpen. De werkgroep Zorg en Welzijn bestudeerde recente onderzoeken over eenzaamheid en voerde gesprekken met diverse organisaties en betrokkenen. Hiervan is een rapport samengesteld. 

De conclusie is dat het onderwerp eenzaamheid leeft en dat er veel aandacht voor is, zeker ook vanuit de gemeente Haarlem.

Maar er zijn nog wel twee verbeterpunten voor het gemeentebestuur:

1e Breng meer samenhang in de jongerenprojecten en wijs één contactpersoon binnen de gemeente aan die het overzicht daarop heeft. 

2e Help organisaties die zich inspannen om ontmoetingen te organiseren en mensen uit hun sociale isolement te halen bij het bereiken van de doelgroepen door informatie te verspreiden via huisartsen en met behulp van flyers.

De landelijke ‘Week van de Ontmoeting’ is dit jaar van 26 september tot en met 2 oktober. Meer informatie vindt u op de website van de Coalitie Haarlem Ontmoet.

Hier vindt u ons onderzoek

Hier vindt u ons advies

Participatieraad Haarlem